Budapest

Budapest, de hoofdstad van Hongarije. Waarom Budapest? Mijn lief en ik hebben een regel dat we om de jaar naar een land gaan wat we beide geen idee hebben wat we kunnen verwachten. Dat hadden we beide bij Hongarije en Servië.
Budapest is een prachtige stad – ik was totaal verrast!  Vele gebouwen met een pastelkleurige kleurtje – veel mint, zachtroze en geel. Grootse badhuis uit 1913 die nog steeds volop gebruikt worden.

Net aangekomen en het regent. Wat ga je doen? Een badhuis bezoeken! De twee bekendste zijn Gellért en Széchenyi. Wij kozen voor Széchenyi. Je ziet ouderen het spel schaken spelen in de warme buitenbad, baden van achtendertig graden, helende baden, stoomcabines en heerlijke massages van een half uur voor niet zo dure prijs – zeg maar vijftien euro.
Wat ook niet duur is – is uit eten gaan in Budapest. Een drie gangendagmenu voor drie euro! In een buurtkantine in Boeda at ik Hongaarse goulash. In de Grote Markthal een káposzta – gevulde koolbladeren – typische Hongaarse gerechten. In de Grote Markthal zag ik de schattigste potten met ingemaakte groente! Naast ingemaakte groente verkopen ze ook verse groente en fruit, souvenirs, veel geborduurde kleedjes en kan je op de eerste verdieping lunchen.

Van een stevige lunch moet je al die calorieën weer verbranden. Gelukkig kan je goed wandelen in Budapest. In de heuvelachtige Boeda ligt de Matthiaskerk met zijn prachtige dakpannen. Als Moemins – Scandinavische trollen – een groots gebouw willen bouwen zouden ze zulke dakpannen gebruiken, weet ik zeker! Of anders s’avonds langs de oevers van de Donau met prachtige verlichte gebouwen zoals de parlementsgebouw – Országház. De oevers is door de UNESCO op haar werelderfgoedlijst geplaatst – zegt wel iets over de schoonheid.
Of wandel naar de grote stadspark op een eiland – Het Margiteiland. Waar ik gewoon een mojito bestelde, een bankje opzocht, ging zitten in de zon en genoot.
Wat ook een lekker drankje is bodza limonádé. Gewoon vlierbessensiroop met spa rood en een schijfje citroen. In elke restaurant kan je halve liters limonádé bestellen met veel citroen en sinaasappelsschijfjes. Als ik ooit een noedelbar open ga ik dit drankje ook serveren!

Waar heb ik gegeten – geshopt – geslapen in Budapest
♥ Eethuisje Ruben – lekker en niet duur
♥ De bistro Zeller – kleurpotloden op je eettafel en de lekkerste chocoladesoufflé
Szalamibolt – delicatesse winkel met vele worstjes, oliën, biologisch limonadesiroop
Buurtkantine – een plek waar je typisch Hongaarse gerechten kan eten – de mensen in de buurt lunchen daar zelf ook vaak
Printa – mooie zeefdrukprintjes van lokale kunstenaars
Sputnik – vintagewinkel
Látomás – leuke kledingwinkel
♥ Pecsa Csarnok markt – rommelmarkt
Lavender Circus – hostel en hotel, de medewerkers zijn erg aardig en fascinerende receptie
Ruin pubs – pop-up tuinclub aka bar in een verlaten gebouw en opgeleukt met live muziek en tweedehandse meubels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s