Belgrado

Na vier dagen in fijne Budapest op weg naar Belgrado – de witte stad. Je kan vanaf Budapest met de trein reizen maar het gaat zo langzaam dat je helemaal gek wordt dus we namen een taxibusje. Eerste keer Belgrado ook eerste keer Bed&Breakfast via airbnb. Het was al laat in de middag toen we arriveerde. De gastvrouw hoorde onze magen knorren en vertelde dat er vijf minuten lopen van het huisje een goed Serviers restaurant zat – beetje karrige aankleding maar het eten is erg goed – vertelde onze gastvrouw. Het avondeten besteld en daar kwamen de gigantische schalen met vlees. Serviërs zijn namelijk dol op vlees en kajmak – een romige zuivelproduct.

De volgende dag vroeg op. We gaan fietsen in Belgrado!  Er zijn in de binnenstad niet veel aparte fietspaden en als je op de weg fietst is er een grote kans dat je plat wordt gereden door een bus. Ik mag nu op de stoep fietsen en ik krijg geen bekeuring! Even snel een ontbijtje kopen bij de vele bakkers waar ze heerlijke bladerdeeghapjes verkopen. De stad heeft ook veel barretjes en koffietentjes. Belgrado’ers ultieme vermaak is uit eten met familie en vrienden of samen een drankje doen. Even back to the nineties – je mag roken in restaurant en bars!
We fietste naar Belgrado Fort en Kalemegdan Park. Het fort ligt op een heuvel uitkijkend op het kruispunt van de rivieren Donau en Sava. Het fort van Belgrado is ruim tweeduizend jaar oud! Door de wijk Zemun – met zijn smalle straatjes en pittoreske huisjes. En langs de rivier Sava met zijn vele bootjes die zijn omgetoverd in restaurants en nachtclubs. Belgrado schijnt het beste nachtleven van de Balkan te hebben.
Later in de middag zagen we de ruïnes van het voormalige Joegoslavische ministerie van Defensie op de hoek van Nemanjina en Kneza Milosja….

Vergeleken met Budapest is Belgrado ruw en minder charmant. Je zou denken dat de mensen daar ook zo. Dat is niet het geval. Je hoef alleen maar een stadskaart open te slaan en ze komen al op je af om te vragen of ze je kunnen helpen. En de stad zit vol met verborgen mooie plekjes om te eten of drinken!

Waar heb ik gegeten en geshopt in Belgrado
Jane Doe –  ze was de eerste vintage shop in de stad

Baste – een superleuke bar, regelmatig live jazz muziek. Vanaf de straat een steile trap naar boven.
Sta je tu je – je kan daar heerlijke typische Servische gerechten eten
Mikser – een designwinkel aka terras buiten. Elke avond gebeurt wel iets – laatst was er een tango avond.
♥  Belgrade Design District – een aantal kleine winkeltjes met zelfontworpen kleding van jonge Servische ontwerpers. Let op – de winkeltjes liggen een beetje verborgen.
♥  Supermarket – een design winkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s