Vlierbloesemsiroop

In Budapest dronk ik liters vlierbloesem limonade oftewel bodzalimonádé. Heerlijk, fris en geurig drankje – een nieuwe verslaving is geboren. Ik heb vele flessen vlierbloesemsiroop in de supermarkt gekocht. Totdat ik op internet las hoe makkelijk het was om siroop zelf te maken. Het meeste werk zit in het zoeken naar een vlierstruik in de stad. Je ziet ze vaak langs het spoor maar het liefst zoek je een struik zo ver mogelijk van het drukke verkeer. Het is leuk om met andere ogen door de stad te fietsen. Speurend met je adelaarsoog naar vlierstruiken met grote trossen witte bloemen. Maar als je eenmaal een kleine zak vol met de geurige bloesem hebt geplukt dan ben je al halverwege. Veel plezier met het maken van je eigen siroop!
ATLS_vliersiroop_01
ATLS_vliersiroop_04
ATLS_vliersiroop_02ATLS_vliersiroop_05
Wat heb je allemaal nodig
15 a 20 vlierbloesemschermen
een grote pan
3 liter water
2 kilo suiker ( ja, een heleboel)
2 biologisch citroenen
60 gram citroenzuur (te koop bij de toko of turkse supermarkt)

Pluk 15 a 20 vlierbloesemschermen in de vroege ochtend op een droge dag. Schud ze even uit voor de insecten die erin kunnen zitten. Gebruik alleen schermen met mooie frisse en geurige bloesem waarvan alle bloemen uitgekomen zijn.
Pluk niet alle bloemen van de struik – laat wat over voor de bijen, hommels en vogels. En pluk de vlierbloesem niet dichtbij de grond – je weet maar nooit of een hond zijn pootje heeft getild.

Knip de stelen van de bloemen af en leg de bloemen in een ruime pan en was ze niet. Anders was je zo het stuifmeel weg en die zorgt juist voor de smaak!
Vul de pan met 3 liter water, suiker, citroenen in schijfjes en citroenzuur.
Roer alles door elkaar en laat het 2 dagen afgedekt staan. Af en toe roeren.

Zoek in de tussentijd naar lege potjes of flessen. Je maakt ze schoon in een ruime pan met kokend water en twee eetlepels baking soda. Spoel ze daarna wel goed uit.

Zeef de bloemen met een ijzeren zeef of met een kaasdoek. Verhit de siroop tot de suiker helemaal is opgelost. Laat het afkoelen en vul de schoongemaakte flessen met de siroop. Door het citroenzuur en de grote hoeveelheid suiker is de siroop ongeveer een jaar houdbaar.
ATLS_vliersiroop_03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s