Saoto soep

Het fijne van in Rotterdam wonen is een diversiteit van allerlei nationaliteiten. En daarbij horen de vele exotisch eettentjes. Ik eet graag een kom noedels of soep. Vanzelfsprekend dat ik fan ben van saoto soep. In elk eethuisje waar ze de soep serveren moet ik even proeven. Op dit moment is de saoto soep op de Vierambachtstraat bij Warung Melatie mijn favoriet, heeeerlijk!
Saoto soep is makkelijk te maken. Het lijkt veel werk, maar het valt best mee. Alles is te koop in de toko! De extra citroengras of laos die je over houdt kan je in de vriezer bewaren. Of koop extra een blik kokosmelk, dan kan je de volgende dag groene curry maken met citroengras.
Budgettip, de gebakken aardappelstokjes koop ik gewoon bij de chips afdeling van
de supermarkt.
ATLS_soep_01ATLS_soep_03


De bouillon voor 3 personen
2 kippenbouten
een stuk laos, 4 cm
een stuk gember, 4 cm
1 stengel citroengras
1 salamblad
1 ui
1 theelepel zwarte pepers
een scheutje zoete ketjap
1 blokje kippenbouillon
zout

Garnituur
3 eieren, hardgekookt
rijst, gekookt
150 gram taugé
een zakje gebakken uitjes
gefrituurd rijstvermicelli
selderieblad
een zakje gebakken aardappelstokjes, julien

1. Breng 2 liter water aan de kook in een ruime pan. Was de kippenbouten. Pel de ui en maak met een mes een kruis aan de bovenkant. Het dikke gedeelte van de citroengras pletten met het handvat van je mes.
2.Doe de kip samen met de laos, gember, ui, citroengras, 1 salamblaadje, bouillonblokje, een beetje zoete ketjap en zwarte peper in de pan. Breng aan de kook.
3. Haal de kippenbouten er na een half uur uit. Kook de soep nog een uur op een zacht vuurtje. Haal daarna de laos, gember, ui, salamblad en citroengras eruit. Breng de soep op smaak, voeg eventueel zout of een beetje bouillonpoeder toe.
4. Haal het vlees van de kippenbouten. Bak ze in een koekenpan lichtbruin.
5. Kook de rijst beetgaar.
6. Kook de eieren hard. Pel ze open.
7. Snij een beetje bladselderij grof.
8. Was de taugé.
9. Doe al deze ingrediënten in aparte schalen. Ook de gebakken uitjes, de gefrituurde rijstvermicelli* en aardappelstokjes.

Het serveren van de overheerlijk saoto soep:
Neem een soepkom en doe daar het ei in gevolgd door de taugé, gebakken aardappelstokjes, een beetje gebakken uitjes, het kippenvlees, en boven op de vermicelli. Schenk de soep erover heen en garneer het met een beetje bladselderij. Eventueel een beetje sambal voor de extra kick.
Serveer de soep met een kommetje rijst.
Eet smakelijk!

* Je kan rijstvermicelli kopen in de toko, maar je kan ze ook zelf heel makkelijk maken. Het frituren van mihoen gaat heel snel. Dus let goed op!
Zet een steelpannentje op het vuur met zonnebloemolie. Breek de mihoen in grove stukken. Als de olie op temperatuur is, 175 graden, leg een stuk (niet teveel) mihoen in de olie. Het zet meteen uit! Haal de gefrituurde mihoen meteen uit het frituur met een zeefje of vork.
Je kan extra maken en in een glazen pot een tijdje bewaren. Heerlijk bij een simpel kippensoepje!
ATLS_soep_05ATLS_soep_04ATLS_soep_02

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s