Witte bonen spread

Deze witte bonen spread is hemels!  Dit recept komt uit Super Natural Every Day – dezelfde mevrouw van 101 cookbooks. Toch moet ik haar eens vragen hoe ze haar amandelen zo mooi schaaft. De mijne veranderen in brokjes.

Are you like me love spreads on bread? This white bean spread is heavenly! This recipe comes from Super Natural Every Day the same lady from 101 cookbooks. However, I have to ask her how did she slice her almonds? Mine changed into chunks.
bdc8d-ekster_whitebeanspread_0360bd1-ekster_whitebeanspread_020db1f-ekster_whitebeanspread_01

1/4 kop – 60 ml extra virgin olijfolie
1 theelepel verse rozemarijn, gehakt
1 teentje knoflook, gehakt
2 kop – 340 gram witte bonen of reuzenbonen uit blik, gekookt
3/4 kop – 70 gram geroosterde* amandelen, eventueel geschaafd
zout
1 eetlepel citroensap
1/4 tot 3/4 kop – 60 tot 80 ml warm water
geraspte citroenschil

1. In een steelpande olijfolie, rozemarijn en knoflook.  Zet het gas op een medium vuur, langzaam opwarmen tot de olie nog net begint te sissen, 1 of 2 minuten. Haal het van de vuur en zet het opzij voor 10 minuten. Giet de olie door een zeef en gooi de knoflook en rozemarijn stukjes weg.2. In een keukenmachine, witte bonen, twee derde van de amandelen, een beetje zout, citroensap en twee derde van de rozemarijnolie. Pulse een paar keer. Voeg langzaam watertoe  – 60 ml –, tot het mengsel de consistentie heeft van een dikke spread. Je hebt niet al het water nodig – afhankelijk van hoe dik je de spread wilt. Proef en voeg naar smaak zout of citroensap.
3. Schep
de spread in een kleine schaal en maak een paar inkepingen in de bovenkant. Bestrooi het met citroenrasp, de rest van de amandelen en besprenkel met de resterende rozemarijnolie.
* Twee manier om je noten te roosteren. De eerste is een zware pan – geen olie – op een medium vuur tot ze beginnen te ruiken en wat donkerder van kleur worden. Vergeet niet om af en toe te tossen. De tweede is een oven op 180 graden een paar minuten tot ze beginnen te ruiken.

1/4 cup or 60 ml extra virgin olive oil – 1 teaspoon chopped fresh rosemary – 1 clove garlic, finely chopped – 2 cups or 340 gram cookes white beans – 3/4 cup or 70 gram sliced almonds, toasted* – sea salt – 1 tablespoon fresh lemon juice – 1/4 cup to 3/4 cup or 60 to 80 ml hot water – grated zest of 1/2 lemon
1. In a small saucepan, combine the olive oil, rosemary and garlic. Over medium-low heat, slowly warm the mixture until the oil just barely starts to sizzle, 1 of 2 minutes. Remove from the heat and set aside for 10 minutes. Pour the oil through a strainer and discard the garlic and rosemary bits.
2. In a food processor, combine the beans, two-thirds of the almonds, a scant 1/2 teaspoon salt, the lemon juice and two-thirds of the rosemary oil. Pulse a couple of times to bring the ingredients together. Add the water 1/4 cup or 60 ml at a time, pulsing all the while, until the mixture is the consistency of thick frosting. You might not need all the water – it really depends on how starchy your beans are and how thick you’d like the spread to be. Alternatively, you can use an immersion blender, but the consistency of the spread is better when you use a food processor. Taste and adjust with more lemon juice or salt, if needed.
3. Scoop the spread into a small serving dish and make a few indentations in the top. Sprinkle with the lemon zest and the remaining almonds and drizzle with the remaining rosemary oil. 
*Two ways to roast your nuts. The first one is a heavy skillet – no oil-  over a medium heat until they start to smell. Remember to toss a couple a times. The second is in a oven at 180 degrees for a few minutes until they start to smell.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s