Soesjes

En ze zijn ook veel lekkerder dan uit de winkel. Dit recept komt van die leuke belgische kok van het kookprogramma – Dagelijkse kost. Hij gebruikt vanille-ijs en warme chocoladesaus. Ik vul mijn soesje alleen met geklopte slagroom. Je kan ook een hartige variant maken – je vult het soesje met philadelphia roomkaas.

Don’t you like the shape of this profiterole?They are much tastier than the one from the supermarket. As filling you can use icecream or whipped cream. You can also make a savory snack version fill it with philadelphia cream cheese.
6ba68-ekster_soesje_010d240-ekster_soesje_02
5 eieren
100 gram boter
180 gram bloem (patisseriebloem)
13 cl water
13 cl melk
1 vanillestokje
1 snuifje zout

1. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, zodat je dessert zeker slaagt. Zet een pan op een matig vuur en giet het water en melk bij. Voeg er de boter bij en de zaadjes uit de vanillestok. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
2. Laat de boter smelten en giet dan de bloem in de pan. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een deegje.
3. Haal de pan van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
4. Voeg een snuifje zout toe, meng goed en vul de spuitzak met het soezenbeslag. Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenplaat aan de kant. Bedek de ovenplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
5. Knip het tipje van de spuitzak en spuit egale toefjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor porties die half het volume hebben van de inhoud van je ijsschepper. Gebruik een aardappelmesje om na elke spuitbeweging het deeg los te snijden van de spuitzak. Zo kan je heel netjes werken.
6. Bak de soesjes gedurende 25 minuten in een oven van 180°C, en laat ze nadien even afkoelen.
7. Snij de gebakken soesjes middendoor. Gebruik hiervoor een gekarteld mes (een broodmes). Vul het soesje met een beetje ijs of geklopte slagroom.
Eet smakelijk!
TIP:Je kan de soesjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een afgesloten
doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes
en zet ze nog heel even in een warme oven.

5 eggs –
100 grams butter – 180 grams flour (pastry flour) – 13 cl of water – 13 cl of milk – 1 vanilla pod – 1 pinch of salt
1. Weigh all ingredients carefully, so you dessert definitely succeed. Put a pan on medium heat and pour the water and milk. Add the butter and the seeds from the vanilla pod. Cut the vanilla pod lengthwise and scrape the seeds from both halves of the pod. 
2. Melt the butter and pour the flour into the pan. Turn the heat on a low flame and mix all ingredients with a wooden spoon, until they stick together into a dough. 
3. Remove the pan from the heat and add the eggs one at a time. Mix vigorously until each egg is incorporated into the batter. This requires a little effort! To give you an idea: the batter should have the thickness of putty. 
4. Add a pinch of salt, mix well and fill the pastry bag with the profiterole batter. Preheat the oven to 180 ° C. Keep the oven plate on the side. Cover the plate with  baking paper or a silicone mat. 
5. Cut the tip of the pastry bag and spray even tufts batter on the baking paper. Leave enough space between them, because the volume will double during baking
6. Bake the profiteroles for 25 minutes in an oven at 180 ° C, and then let them cool down. 
7. Cut the baked profiteroles in half, use a serrated knife . Fill the Profiterole with a ice cream or whipped cream.
 

TIP: You can make the profiteroles a day earlier. Store them in a sealed box. If you want to serve, spray some water on the balls and put them even briefly in a hot oven.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s