De Berenklauw

Nu is de tijd van het jaar dat de berenklauw – die in de zomer brandwonden kan veroorzaken bij aanraking – geheel onschuldig plant is getransformeerd. Je kan ze nu uit de grond trekken of met een tuinschaar knippen. Vorig vond ik een kleine uitgedroogd berenklauwtje bij de Kralingse Plas in Rotterdam. De kleinere berenklauwen vind je bij plassen, aan het rand van een bos en bij parken die niet zo goed worden bijgehouden door de gemeentelijke dienst.
Maar zijn grotere broers die anderhalf tot twee meter kunnen worden, die groeien op de plekken waar je met enige moeite kan komen. Eerst door het hoge verwilderde grassen doorspitten en dan over een sloot springen. Of over een twee meter hoge hek klimmen langs het spoor.
Gelukkig vond ik eentje die iets makkelijker te pakken was. Geen sloot of een hek maar een linie van dichte struiken en vlak langs een beetje drukke autoweg. Uiteindelijk moest mijn vriendlief de berenklauw langs de autoweg knippen omdat ik een bangerd ben. Maar daar zijn vriendjes toch voor?

Enkele tips!
1. Neem een grote schaar/broodmes/tuinschaar mee 2. Wees bereid op hindernissen. 3. Heb je eindelijk je gewilde berenklauw? Inspecteer op spinnetjes en slakken. Niet zo leuk voor de beestjes dat ze uit hun natuurlijke habitat worden gehaald.
Veel plezier met het gratis kadootje van Moedertje Natuur.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s